dijous, 3 de gener del 2013

L’impost sobre depòsits bancaris, un example per pensar


Fruit de l’acord per l’estabilitat entre CIU i ERC, el Govern català aplica, des de fa poques setmanes, un nou impost sobre els dipòsits bancaris. Aquesta taxa, que pot permetre recaptar fins a 500 milions d’euros, i que ja s’aplica també a altres països com França, Alemanya o Holanda, és un bon exemple per il·lustrar la situació política actual pel que fa a les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol. Vegem-ho.

La idea de l’impost és ben senzilla; des de l’inici de la crisi, els successius Governs han justificat la necessitat de retallar serveis públics i apujar impostos per tal de rebaixar el deute. Ens han demanat que ens apretéssim el cinturó i ells mateixos s’han encarregat d’apretar-nos-el. Doncs bé, del que es tracta ara és que els qui més tenen, com els bancs, comencin a aplicar-se el cuento i que, amb els diners recaptats, la Generalitat pugui fer front al deute públic i minimitzar les retallades.

Però aquest impost, a banda de ser allò que en diríem una mesura d’esquerres, també és un bon exemple per pensar sobre la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol, doncs exemplifica molt clarament els greuges que patim els catalans, que omplen de raons l’independentisme. M’explico.

La legislatura passada, ERC va presentar la proposta, que va ser rebutjada pel Parlament. Poc després arribaven les passades eleccions del 20N, i ERC tornava a posar l’impost sobre la taula. Quan semblava que CIU no hi posaria més traves, el Govern espanyol impulsa un decret-llei per fixar aquest mateix impost a nivell estatal però a tipus 0. Què significa això?

Ras i curt. Que en pocs mesos el Tribunal Constitucional invalidarà l’impost del Govern català, reduint la recaptació i obligant a retallar en serveis públics. Que la recaptació que farà el Govern espanyol serà de 0 euros. És a dir, que protegirà els bancs i els seus interessos. I finalment, per acabar-ho d’adobar, amb els diners de tots –que quan el Govern espanyol diu tots, ja sabem que qui rebrem som els catalans- haurem de pagar una compensació econòmica a les autonomies que aplicaven aquest impost des de fa temps; Extremadura, Andalusia i Canàries. 

Paguem, o marxem?

(Article publicat a l'Oixque, la revista de les JERC Eixample).