divendres, 24 de desembre del 2010

El millor regal no es pot comprar

El Nadal és una festa d'origen cristià, i per tant religiós, en que es celebra el naixement de Jesús. Amb el temps, però, les connotacions religioses han anat quedant apartades, i el consumisme, associat als regals típics d'aquestes festes, ha anat agafant protagonisme fins esdevenir l'eix central del Nadal. "I a tu, què t'han regalat els reis?" serà probablement la frase més repetida a les escoles catalanes el primer dia de classe. El consumisme ha esdevingut la nova fe, i El Corte Inglés, la Fnac i el Toysa"r"us alguns dels profetes del segle XXI.

El pitjor és com totes dues coses han utilitzat i utilitzen els sentiments de les persones per fer-nos empassar el seu sermó. Ens venen un discurs preciós, de pau i amor que tothom signaria, per lligar-lo als seus interessos econòmics i de poder.
L'Església, com les grans empreses, perverteixen el missatge d'humanitat que, en un principi, ens diuen que hauria de regnar durant aquestes dates.

I és just quan ens plantejem que hi ha quelcom d'hipòcrita en associar a unes dates concretes uns valors que haurien de ser presents durant tot l'any, que prenem consciència que ens estan intentant prendre el pèl. És absurd fer-nos creure que el Nadal és època de pau i amor, perquè per sort de pau i amor hi ha durant tot l'any, i per desgràcia de guerres i odis també n'hi ha tot l'any, també durant el Nadal.

La dificultat és actuar en conseqüencia, desenmascarant el discurs consumista i el que queda del religiós. Crec que seria ingenu demanar a la gent que no anés a comprar seguint el que ens diuen els anuncis, però potser si que és interessant recordar tot el seguit de coses que ens porten a que durant dues setmanes fem i rebem regals dictats per la publicitat.

Potser així, poc a poc i creant consciència, entendrem que el millor regal normalment no es pot vendre ni comprar, i el primer dia d'escola després de Nadal no sentim la canalla competint pel nombre de regals, sinó compartint els que tinguin, que vol dir que hauran entès que el que té veritable valor son les persones.

Bon Nadal a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada