dimarts, 8 de febrer del 2011

Esteu a favor de la publicitat?


Fa poc, una amiga em va fer aquesta pregunta "estas a favor del màrqueting?". Vaig romandre callat pocs segons, escoltant l'explicació de la pregunta alhora que pensava sobre el tema. Gran pregunta vaig concloure. I no vaig saber respondre, almenys respondre quelcom de definitiu, sincerament.
Ara prenc aquella pregunta i la reformulo: esteu a favor de la publicitat?

Segons la Vikipèdia, "la publicitat és una activitat comunicativa encaminada a aconseguir uns objectius dintre de la comercialització, procés de posar un producte en venda utilitzant el màrqueting, tècnica de conèixer el mercat, i així mitjançant canals de difusió, difondre missatges de promoció del producte a comercialitzar. La publicitat s'ha establert com una tècnica de comunicació massiva imprescindible per al funcionament dels mitjans de comunicació moderns. No sols difonen informació i missatges sinó que manté econòmicament molts mitjans per als quals és la principal font d'ingressos. La publicitat investiga i analitza el públic i context social a servint-se de distintes disciplines com la psicologia, sociologia, antropologia, estadística i economia entre altres.

La publicitat és, per damunt de tot, comunicació, sent els seus elements principals un emissor que envia un missatge a través d'uns canals a un receptor amb la intenció de modificar el seu comportament de compra. La publicitat es pot considerar, en la seva transmissió a través dels seus diferents mitjans.

La publicitat no només proporciona informació sobre productes concrets, sinó que a més, comunica informació sobre la classe de persones que hem de considerar atractives, els llocs on ens hauria agradar viure i els estàndards que hem d'observar en la manera de vestir, de parlar, etc."

Tot plegat fa que em faci més preguntes. Existeix alguna societat al món sense publicitat? L'anticapitalisme n'és un exemple (a banda de la publicitat del partit dels models socialistes)?

A mi sincerament, em planteja molts dubtes tot plegat. Què me'n dieu?

1 comentari:

  1. Bon dia Ferran!!!!
    Primer de tot: uauh! No sabia que també tenies un blog! :)

    Després.. doncs a mi la publicitat no em desagrada! Com algun comentari que t'han deixat al blog... sovint acaba desencadanant en art! (i clar.. tenint en compte que sóc dissenyadora.. està en el meu camp objectiu! ;p )

    Però sobre el tema que la publicitat ens marca sobre què ens ha d'agradar, com hem de vestir, a on hem de viatjar.. Tot és per simple repetició!
    És a dir, a mesura que veus una cosa, moltes, moltes, moltes, moltes vegades, t'hi acabes acostumant, i et dóna la sensació que t'agrada (que no vol dir que t'agradi), sinó que simplement ho tens assimilat.

    A partir d'aquí.. des del meu punt de vista, el problema està més en la influència que pot tenir en cada persona. Està en mans (o en la ment, millor dit) de cadascú, deixar-se arrossegar per aquesta repetició i creure's que l'agrada, o ser realment crític i decidir per ell mateix...

    (no sé si m'explico...)

    Els artistes, normalment no pensen en els demés, i en què agrada a les altres persones. Fan el què els agrada a ells mateixos (i sovint, per autofinanciar-se, una part sí que ho fan pensant en els gustos de l'altra gent). La publicitat, el màrketing, el disseny... en canvi, sí que està pensat en vendre..

    No sé si he acabat opinant, o no. :)

    Però bé.. una humil aportació meva!

    ResponElimina